Voordelen van Koudschuim Matrassen: Waarom het de juiste keuze kan zijn
- Unieke voordelen van koudschuim, juiste ondersteuning, duurzaamheid, en goede ventilatie.
HR koudschuim matrassen zijn in Duitsland de meest gebruikte matrassen. Maar waarom? We zien dat HR koudschuim matrassen eigenlijk alleen maar voordelen biedt. Zo is het materiaal ontzettend elastisch, opencellig en duurzaam.
HR koudschuim is een type schuim dat zich nauwkeurig naar het lichaam vormt. De mate waarin het nauwkeurig naar het lichaam vormt hangt echter af van voornamelijk het soortelijk gewicht (SG). Soortelijk gewicht is het aantal kilogram materiaal dat per vierkante meter in het matras wordt verwerkt. Hoe meer materiaal er wordt gebruikt, des te meer cellen het schuim heeft. Hierdoor is het HR koudschuim elastischer en kan het zich makkelijker naar het lichaam vormen. HR koudschuim wordt voor de consumentenmarkt gemaakt vanaf een SG van circa 25 tot een SG van circa 70. Wij gebruiken voor onze HR koudschuim matrassen een SG 50 tot 65. Hiermee zitten we aan de bovenkant van de markt, en is het HR koudschuim dus uitermate elastisch. Dit maakt dat het HR koudschuim zich nauwkeurig om het lichaam vormt, zoals de schouders en heupen. Doordat het HR koudschuim zich nauwkeurig rond het lichaam vormt, kan het de druk op het lichaam verlagen. Dit betekent dus dat de ondersteuning van HR koudschuim beter is.
HR koudschuim is zeer opencellig. Als we het schuim van dichtbij bekijken ziet het er denigrerend gezegd uit als een grote keukenspons. Hierdoor is het materiaal in staat vocht snel af te voeren en warmte goed te reguleren. Veel hangt echter ook af van de tijk (matrashoes) die om het HR koudschuim heen zit. Belangrijk is dat er in een tijk gewerkt wordt met een combinatie van materialen en opbouw uit verschillende lagen, zodat de tijk vocht kan absorberen en over een groter oppervlak uit kan zetten. Dit zorgt ervoor dat de matraskern beter beschermd blijft. De bovenlaag van een tijk moet liefst een natuurlijke component bevatten, zoals Tencel of katoen, zodat dit zorgt voor een goede warmteregulatie.
Op het internet staat links en rechts dat in HR koudschuim geen kuilvorming voorkomt. Dat is onzin. Ieder materiaal dat voor circa 7 uur per nacht gecomprimeerd wordt, is aan slijtage onderhevig. Wel zien we dat een HR koudschuim met een hoog soortelijk gewicht (SG) heel lang kan meegaan. Ook zijn onze HR koudschuim matrassen gespiegeld geproduceerd, waardoor ze te keren en te draaien zijn, wat zorgt voor een langere levensduur. Onze HR koudschuim matrassen bestaan uit één laag zeer elastisch HR koudschuim met een hoog soortelijk gewicht (SG 50 of hoger). Onze HR koudschuim matrassen gaan 10 jaar mee. In de loop der tijd zal door het comprimeren van het matras de elasticiteit (nauwkeurigheid van de ondersteuning) langzaam achteruitgaan. Het is daarom raadzaam na 10 jaar het matras te vervangen. De hardheid van het matras en de bedbodem spelen daarbij ook een rol.
Als we voorkeur geven aan een harder matras, zal het materiaal minder comprimeren. Hierdoor zal het matras in de regel langer meegaan. Dit is overigens geen aanmoediging om voor een keihard matras te kiezen. Het is belangrijk dat een matras de voor u juiste hardheid heeft, zodat het de druk op het lichaam laag houdt en de wervelkolom in iedere slaaphouding zo recht mogelijk wordt uitgelijnd. Een tweede punt is de bedbodem. Op een goede lattenbodem zal een matras langer meegaan. Een goede lattenbodem kan lichaamsbewegingen namelijk opvangen, waardoor het matras minder sterk wordt.
HR koudschuim matrassen zijn vrijwel voor iedereen inzetbaar. Zorg voor een HR koudschuim met een soortelijk gewicht vanaf SG 50 en gebruik daarbij de voor u juiste hardheid. Gebruik in combinatie met een HR koudschuim matras liefst een goede lattenbodem of schotelbodem.
Wilt u persoonlijk advies, zodat u erachter kunt komen welk HR koudschuim matras en welke hardheid in uw situatie het beste past? Vul dan onze vragenlijst in -> Klik hier
Meer weten? Lees hier verder